logo_bar.jpg

Trávicí soustava

  
Podle daného popisu vyber příslušný oddíl trávicí soustavy.
vstřebávání živin do krve (klky)
ústí sem vývody slinivky a jater - dokončení trávení a rozštěpení na základní živiny
shromažďování žluči - důležitá pro trávení tuků
shromažďování výkalů
tvorba trávicích šťáv - trávení tuků, cukrů, bílkovin
stahováním svaloviny je posunována potrava dál
mechanické zpracování potravy (stahováním a pohybem stěn dochází k dalšímu rozmělnění a k promíchání) a chemické zpracování potravy (trávení potravy působením enzymu pepsinu a kyseliny chlorovodíkové)
mechanické zpracování potravy (rozmělnění, rozkousání) a chemické zpracování potravy (enzym ptyalin - rozkládání složených cukrů na jednoduché)
odčerpávání vody, zahušťování tráveniny, vstřebávání vitamínů, vznik výkalů
vyprazdňování, výdej nestravitelných zbytků
největší žláza v těle, životně důležitá, tvorba žluči
spolknutí potravy, posun potravy do jícnu